Marketing Döntések Magazin

diskurzus marketingről és digitális eszközökről

Online vs. offline marketing eszközök

Jelen cikkünkben az online és az offline marketing eszközök közötti különbségeket szeretnénk feltárni, illetve  megvizsgálni, hogy mikor és milyen típusú cégnek, milyen eszközmixben érdemes gondolkoznia.

Online vs. offline marketing eszközök - mikor hirdessünk a TV-ben? (vélemény)

Az online marketing hajnalán rengeteg vita folyt arról, hogy az online vagy az offline marketing eszközök a hatékonyabbak-e. Ezek a viták mostanra csendesedni látszódnak, de ritkán olvasni olyan összehasonlításokat, melyek objektívek, és nem egy-egy piaci szereplő (vagyis online vagy offline ügynökség) szubjektív véleményét tükrözik.

Az online marketing eszközök melletti leggyakoribb érvek az alacsony belépési költség, a pontos célzás, és az, hogy csak a leadekért, illetve konverziókért kell fizetni. Az offline marketing eszközök pedig drágák, lassúak, és még a pontos mérési adatok sem elérhetőek. Az offline eszközök tekintetében viszont ezek tévhitek, és az ok-okozati elemek, amelyek segítenének megérteni az offline eszközök összefüggéseit, gyakran homályba merülnek. Ezen cikkünkben az online és az offline marketing eszközök közötti különbségeket szeretnénk feltárni, és megvizsgálni, hogy milyen típusú cégnek, milyen eszközmixben érdemes gondolkoznia.

“Ha rossz a hirdetési hatékonysága, online csak gyorsan lecserélem” – vagyis az elfeledett költségek tengere

Gyakorlati cikkünkben már írtunk pár példát arról, hogy a célcsoport hogyan befolyásolja a marketing eszköz választást.

Ha a vállalkozása nem rég indult, vagy profilt váltott, esetleg szűk piacon dolgozik és még kevés vásárlója volt, akkor lehetséges, hogy nem ismeri őket tökéletesen. Ezzel nincs semmi gond, ahogy növekszik a vállalkozása, úgy egyre jobban meg fogja ismerni a célközönségét.

Ha nem ismeri még jól célcsoportját, nem tudja pontosan és biztosan meghatározni, hogy miket szeretnek, milyen nyelvet beszélnek, milyen kommunikációs stílusra reagálnak a legjobban, akkor az online marketing eszközöket szokták ajánlani. De vajon tényleg ez a jó megoldás?

Az online marketing eszközök előnye az, hogy alacsony költségek mellett lehet kipróbálni a különböző kreatívokat és célzási lehetőségeket. Ha valami nem úgy sül el, ahogy terveztük, akkor bármikor meg lehet változtatni a képet, le lehet cserélni a szöveget, vagy finomíthatunk a célcsoport beállításain. Ezek viszont azt jelentik, hogy a munka egy részét újra kell kezdeni, vagyis többletköltségeket jelentenek! Az offline média eszközök tekintetében ugyanúgy lehetséges egy kampány leállítása és a kreatívok cseréje. Egy videófilm leforgatása ugyanannyi időakár online, akár offline eszközökön lesz kommunikálva. Emiatt érdemes előre meghatározni a célcsoportunk olvasási, nézési, hallgatási szokásait a klasszikus piackutatási módszerek segítségével, különben újra és újra cserélnünk kell a kreatívokat, módosítani a beállításokat. Ezek a többletköltségek a piackutatás segítségével előzhetőek meg, és nem az online eszközök használatával.

Emellett pedig azt is meg kell említenünk, hogy a márkaismertség egy elég nehezen mérhető folyamat, és lehet, hogy az egyik felületen látja meg a vásárló meg először a termékünket, ott találkozik vele, és kelti fel a hirdetés a figyelmét, de végül egy másik felület segítségével vásárol, a vásárlást pedig így csak a másik felületnek könyvelik el a legtöbb esetben.

Mi az a reklámpszichológia, és miért érdekli a fogyasztói identitás?

Egy cég értékajánlata egy stratégia mentén meghatározott állítás, mely definiálja annak egyedi értékajánlatát (Unique Selling Point). Ám egy cég összes értékajánlatát belesűríteni egyetlen ajánlatba - embert próbáló feladat. Jelen cikkünkben ezért néhány olyan lényegi kérdést tettünk fel, melyeket cégének mindenképp meg kell fontolnia, mielőtt kőbe vésné tulajdon értékajánlatát.

Olvassa el ezt az írásunkat is!
Old Spice reklámkampány

A TV megfizethetetlen egy KKV számára. Vagy mégsem?

Az online és az offline marketing eszközök kiválasztásánál fontos figyelembe venni a teljes marketing büdzsét és a célt is. Az offline eszközök a KKV-k eszköztárában elsősorban a márkaismertség növelésében tudnak segítség lenni.

A TV-ről azt egyértelműen kijelenthetjük, hogy nagyon jó presztízs növelő, hiszen mindenki fejében az van, hogy TV hirdetéseket vásárolni csak nagy büdzsével lehet, ami összekapcsolódik azzal, hogy megbízható, nagy márkák hirdetnek ott.

Önnek melyik két TV csatorna jut eszébe? Az RTL klub és a TV2? Igen, ott egy TV spot ára több milliós költség. Viszont nem csak az RTL klub és a TV2 létezik, illetve nem csak TV spotot lehet vásárolni.

A különböző kisebb, tematikus adók az érdeklődési kör szerinti célzásnál lehetnek fontosak egy KKV számára, a helyi adók pedig lokális vállalkozásoknak lehet megfelelő választások.

Ha viszont a célcsoportja miatt a nagyobb nézettségű kereskedelmi csatornákhoz ragaszkodik, akkor márkaépítés szempontjából számos más megjelenési lehetőség is van: szponzorálhatja a filmeket, öltöztetheti a műsorvezetőt, beszélgethet a reggeli műsorokban, vagy akár nyereményjátékokat is felajánlhat, melyek a főműsor időben és annak környékén vannak jelen, így magas nézettséggel rendelkeznek! Ezeken a megjelenéseken már évi 2-3 milliós marketing büdzsénél is érdemes elgondolkodni, amennyiben úgy érzi hogy megrekedt a cége egy szinten, és nagyobb ismertségre van szüksége ahhoz, hogy átlendüljön a holtponton.

Arra viszont kiemelten fontos figyelni ha TV-ben szeretne hirdetni, hogy először az online jelenléte legyen rendben, mert TV nézés közben az interneten fognak rákeresni a termékére a potenciális vásárlók!

Ráadásul amint a TV-ben lemegy a kampánya, többször nem fog feltűnni ott, így gyakorlatilag elvesznek azok a kreatív anyagok a kampány végeztével, amiket készített. Emiatt érdemes online formában is megőrizni ezeket, hogy ha később rákeresnek a dalra, egy képi elemre, vagy a szlogenre, akkor is megtalálják vállalkozását!

A ClickTrue csapata az alábbi arányszabályt említi, mellyel teljesen egyetértünk mi is:

“Semmiképp se fektessen hirdetésekbe, hacsak nincs egy elképesztő terméke, nem maximalizálta még a kiadásait, és előzetesen még nem mérlegelte a kapott eredményeket digitálisan.”

Amennyiben érdekesnek találta cikkünket, ajánljuk, olvassa el a továbbiakat is.
Ossza meg másokkal is!